БОРМАШИНА

С електрични вибрационни бормашини можете да вършите работи на пробиване на малки дупки в хоросан и тухли, при смесване на бои, завиване на винтове, пробиване на керамика и подобни. Бавната работа с бормашина е идеална когато е необходима минимална скорост и сила. Средна скорост при работа с бормашина е желателна при пробиване на тежки метали, пластмаси и ламинати.  Бързата работа с бормашина е идеална когато е необходима максимална сила при пробиване на дърво, леки метали, като алуминий, месинг и подобни. Електропневматичните бормашини с чукче имат по-широко приложение от вибрационните и с тях могат да се извършват много по-взискателни работи, като пробиване на бетон и пробиване на по-големи размери на дупки в бетон и тухли. За основни работи акумулаторната бормашина е отличен избор. Липсва им силата на електрическите бормашини, но са по-удобни и леки за ползване. С  този вид бормашини можете да извършвате прокарване на по-малки дупки в дърво и метал, а при модели имащи опция вибрация и пневматичен удар и работи по пробиване на тухли, хоросан и бетон.

Пробиване на метал

 

HSS-бормашини с заострен връх сa подходящи за метали, несъдържащи желязо.  Това са алуминий, мед, месинг, цинк, желязо и нелегирана стомана. За благородна стомана подходящи са 

бормашини от висококчествена стомана за бърза работа с легура на кобалт  (HSS-E) или дори са необходими бормашини с пласт от титан.  Те са по-скъпи од обикновената HSS-бормашина, но затова с тях може да се пробива специална стомана без високо износване на бормашината.   

 

Пробиване на дърво

Спиралните бормашини за дърво с дълъг връх за центриране с два предрезача. Те нарязват дървесните влакна, свалят стърготините, намиращи се вътре и чисто вадят влакната. За бормашини с по-голям радиус най-често се използват Forstner-бормашини, изкуствени бормашини или бормашини за дупки за окови. За по-дълбоки дупки в дърво се използват Levis-бормашини.

 

Пробиване на бетона

За пробиване на стени от клинкер, тухли или бетон се ползват вибрационни бормашини или хамер бормашини. Ако стената се състои от кухи камъни с порест материал пробива се само ротационно, значи без да се ударя. Същото важи и за порести тухли и стени от плочести елементи. За работи с такива материали е необходима бормашина за камък. Такава бормашина на връха си има залемана плочка от твърд метал.

 

Предупреждение:

Трябва да се избягва работа с бормашина при бавна скорост и в по-дълъг период, защото се стига до прегорещяване на бормашината. Ако се стигне до там, охладете бормашината, като определен период работите на празен оборот при пълна скорост. Трябва да се поддържа вентилационния отвор чист при бормашината. Желателно е да се очисти вентилационния отвор след всяка работа от събрана прах.

 

При прокарване на дупки, водете сметка налягането винаги да бъде праволинейно по отношение на бормашината, за да се избегнат повреди и счупване на бормашината.

И за край, не чистете устройството с вода.